(Втора част - продължение от бр. 181) Зеленски беше готов да

...
(Втора част - продължение от бр. 181) Зеленски беше готов да
Коментари Харесай

САЩ не позволиха на Киев да сключи мир с Москва през март 2022-ра

(Втора част - продължение от бр. 181)
 
Зеленски беше подготвен да подписа кротичък контракт с Путин още през март 2022 година, съобщи в изявление за Ютюб-канала Judging Freedom международно известният американски икономист Джефри Сакс - професор в Харвардския и Колумбийския университет. Прогресът на договарянията в Анкара бе налице и страните се приближаваха към подписването на съглашение. Но Съединени американски щати стопираха мирния развой, тъй като се опасяваха, че ще наподобяват слаби в очите на Китай...
 
Разговора води Андрю НАПОЛИТАНО

- И по този начин, Съединените щати смъкват Янукович, неговото място заема човек, по-благосклонен към Запада...
-  Виктория Нюланд, която тогава заемаше длъжността асистент на държавния секретар на Съединени американски щати, а в този момент е заместител държавен секретар, в границите на тази интервенция по събаряне на държавното управление бе особено упълномощена да координира напъните на Съединените щати за отстраняването на Янукович. Има един поразителен разшифрован телефонен диалог - евентуално руснаците са съумели да прихванат телефонен разговор сред Нюланд и тогавашния дипломат на Съединени американски щати в Украйна Джефри Пайет.
В него тя разказва процеса на образуване на новото държавно управление, а споделя също и нещо напълно изумително: " Добре, ние ще създадем по този начин, че вицепрезидентът, огромният необут Байдън, ще пристигна със своето всекидневно " Давайте, момчета, вие сте юнаци " и ще направи по този начин, че всичко да протече както би трябвало. " И кой й оказа помощ в това? - Джейк Съливан, който в този миг беше консултант на вицепрезидента по въпросите на националната сигурност. Тоест ние виждаме, че тези хора работят непрекъснато от 2014 година И Байдън бе част от този проект през цялото време, тъй като той постоянно призоваваше за разширението на НАТО.
Така в Украйна пристигна на власт русофобско държавно управление, властта се пое от извънредно десни и ултранационалисти. Путин незабавно сподели: " Вие няма да вземете Крим и няма да го превърнете в база на НАТО. " Путин провежда референдум в Крим, където живеят извънредно етнически руснаци, като съобщи, че в този момент този полуостров е част от Русия. А ние добре знаем, че два района в Донбас не желаеха да се подчинят на русофобския режим, завладял властта в Киев. Всичко стартира още през 2014 г.                                                                                         
- Обаче на първите страници на " Ню Йорк таймс " или " Вашингтон пост " в никакъв случай не беше писано за това...
- По някаква случайност през 2017 и 2018 година имаше вълна от публикации, в които се говореше, че Украйна се е сблъскала с казуса с разпространяването на фашизма. Там присъстваше огромно количество нацистка и фашистка символика. След това тези публикации изчезнаха, само че и в този момент могат да бъдат открити в интернет. Но същността е в следното. Русия съобщи: " Престанете да убивате етническите руснаци. Нужен ни е мир. " В този миг страните съумяха, вследствие на договаряния, да подпишат две съглашения, като второто - Минско съглашение, беше най-важно. То предполагаше автономност на Донецката и Луганската област. Изобщо не ставаше дума те да се причислят Русия или да бъдат самостоятелни страни.
- Професоре, кой подписваше тези съглашения? Кои страни подписаха второто Минско съглашение?
- Правителството на Украйна, двете украински  области и гарантите сложиха подписите си под съглашението. И тук стартира най-интересното. Гаранти от Европа бяха Германия - в лицето на Ангела Меркел, и Франция - под управлението на президента Франсоа Оланд. Споразумение беше изпратено в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и там получи единомислеща поддръжка от всичките 15 страни членки. То бе доста значимо и съществено съглашение, само че украинците в никакъв случай не го съблюдаваха.
Преди няколко месеца Ангела Меркел даде поразително и доста неутешително изявление. " Да, ние знаехме, че или няма да можем да се договорим, или изискванията на съглашението няма да се извършват. Но това даде на украинците време да съберат силите си ", сподели тя.
На 17 декември 2021 година Путин предложи план за съглашение по гаранциите за сигурност сред Русия и Съединените щати. Аз го прочетох. Стори ми се, че то може да бъде обсъждано. Разбира се, не всички условия можеха да бъдат признати, но  основният въпрос се състоеше в това: За да няма война сред нас, НАТО би трябвало да приключи разширението си.
В последните дни на 2021-ва позвъних в Белия дом, когато там към момента разговаряха с мен. Това бе дълъг телефонен диалог. Казах им: " Не допускайте тази война. Тя може да бъде предотвратена. Не ви е нужна тази война. " Отговориха ми: " Не, не, разширението на НАТО нищо не значи. "
Аз обаче продължих: " Ако разширението на НАТО нищо не значи, обявете, че няма да го има. " А те упорстваха: " Не може, имаме политика на отворените порти. " Заявих им: " Това не е политика, това е път към война и вие го знаете. Вие сте длъжни да се договорите "...
Този телефонен диалог, както постоянно се е случвало в професионалната ми кариера, не докара до нищо. И за следващ път осъзнах: Боже мой, тези хора безусловно нищо не схващат от дипломация!
През 2008 година нашият настоящ шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс (впрочем, доста интелигентен младеж), изпрати на Кондолиза Райс своята популярна служебна бележка, озаглавена по този начин: " Не " значи " Не ". Не би трябвало да реализираме тази НАТО-схема с Украйна "...
На 21 февруари 2022 година се състоя неизмеримо съвещание на съветския Съвет за сигурност. Путин се обръща към министъра на външните работи Сергей Лавров: " Министър Лавров, разкажете ни за резултатите от договарянията по препоръчаното от нас съглашение по отношение на гаранциите за сигурност. " Лавров дава отговор: " Претърпяхме цялостен крах, защото Съединени американски щати безапелационно обявиха, че разширението на НАТО не е наша работа и това няма да се разисква. "
Веднага по-късно Путин направи послание към нацията, в което изясни, че националната сигурност на Русия е в сериозна заплаха. И на 24 февруари 2022 година стартира специфичната военна интервенция.
Много забавен миг в цялата тази история бе това - единствено след няколко дни Зеленски обществено съобщи, че е допустимо Украйна да бъде неутрална страна, че въобще не е наложително да става член на НАТО...
- Действително ли е съществувал някакъв координиран, само че по този начин и не утвърден, контракт през март 2022 година?
- Такъв контракт фактически е имало. Имах опция да беседвам с няколко чиновника с доста висок сан, които са взели участие в този развой. Ще отбележа един доста забавен подробност - когато Зеленски е декларирал готовността си за неутралитет, президентът Путин е споделил на своите сътрудници: " Добре, дано да забележим до какво ще докара това. " Украйна е създала първия вид, съветското управление го е разгледало, изпратили са го на Путин и той е споделил: " Съставете план за съглашение. " Те фактически са водили договаряния. Водиха договаряния в Анкара и в процеса участваха доста опитни представители на дипломатическия корпус...
- Това същите договаряния ли бяха, в които участваха тогавашният министър-председател на Израел, а също и турски дипломати? Позволете ми да отгатна кой провали тези договаряния - Държавният департамент на Съединени американски щати?...
- Израелският министър председател Нафтали Бенет даде петчасово изявление, в което изнесе куп любопитни неща. И едно от нещата, които изясни в хода на изявлението, бе по какъв начин се е удивил, когато се оказал в ролята на медиатор сред Путин, Зеленски, Байдън и Шолц. Преговарящите работели над седмия вид на мирното съглашение, напредъкът бил налице, приближавали се към подписването му. " И ненадейно - сподели Бенет - Съединени американски щати прекратиха всичко... "
Американците прекратили процеса, тъй като желали да наподобяват твърди в очите на Китай. Дори не е ставало въпрос за прокси-война с Русия. Целият този безразсъден и извънреден неуспех на дипломацията се е случил поради Китай. Когато Бенет изнесе това, всички бяхме в потрес. По подобен метод Съединените щати прекратиха дипломатическия развой и Украйна се оказа жертвата...>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР